Kaj je horarna astrologija?

Horarna astrologija je ena specifičnih in najstarejših vej astrologije. Svoj vrhunec je dosegla v 17. in 18. stoletju. Najbolj znan horarni astrolog tistega časa je William Lilly.

V času srednjega veka so poznali le rojstne podatke plemstva, na podlagi katerih so astrologi izdelovali astrološke karte in se ukvarjali z njimi. Nikjer pa se ni beležil čas rojstva preprostih ljudi, zato se je njim odgovarjalo s pomočjo horarne astrologije.

Hora po grško pomeni ura. Vprašanje za astrologa je postavljeno na točno določen čas. Horarna astrologija je najbolj natančna, v kolikor postavimo najbolj enostavno in natančno vprašanje, saj nam pokaže vpogled v pretekla in prihodnja dogajanja povezana z vprašanjem. Na takšna vprašanja praviloma odgovorimo zelo konkretno – z DA ali NE in tu ni razlag kot pri običajni astrologiji. Ko naredimo horarno karto, nam glede na gibanje planetov, ob točno tistem času, na točno uro in minuto zastavljenega vprašanja, »vesolje« oz. »nebo« pokaže pravilen odgovor. Planeti nam dajo s svojo postavitvijo na tisti čas odgovor na naše zastavljeno vprašanje. Če nam zastavljeno vprašanje ni jasno, moramo spraševalca prositi za natančno pojasnitev vprašanja. Na vsako pravilno in smiselno vprašanje nam planeti pokažejo odgovor oz. razvoj dogodkov. Ljudje so v takratnih časih najpogosteje zastavljali vprašanja: »Ali bo letina dobra? Ali bom še delal pri gospodarju? Ali bom srečno potoval in prišel do cilja?« Takrat je bilo nevarno potovati, ni bilo poti, prevoznih sredstev, hrane ipd. Ljudje so veliko spraševali tudi po zdravju in rojstvu zdravega otroka.

Horarnemu astrologu postavimo vprašanje. Astrolog glede na postavitev in gibanje planetov za točno določen čas in kraj izriše karto. Planeti nam povedo, kako se bo določen problem razvil ali rešil, kakšne so energije teh planetov, kakšni so aspekti itd. Astrolog mora upoštevati pravila in zakonitosti gibanja planetov, »vesolja« in iz tega razbrati razvoj dogodkov.

Horarni astrolog je prevodnik informacije med stranko, ki postavi vprašanje in vesoljem, ki na to vprašanje odgovarja preko pozicije trenutno postavljenih planetov. Astrolog mora pravilno razumeti vprašanje, saj je od tega odvisen odgovor, pa tudi od znanja astrologa. Vprašanje mora biti natančno in spontano postavljeno. Odgovora si morate močno želeti in ne zavajati astrologa s testnimi vprašanji. Če vesolju večkrat postavimo isto vprašanje, ne bomo dobili jasne slike. Horarno vprašanje lahko postavite za preteklost, sedanjost ali prihodnost. Upoštevati je treba etiko astrologije.

Horarna astrologija je iz vrst tradicionalne astrologije, zato zanjo veljajo stara pravila.

Planeti: upoštevamo le planete do vključno s Saturnom. Transsaturnovcev v klasični horarni astrologiji ne uporabljamo, ker takrat še niso bili odkriti (Uran, Neptun, Pluton).

Planeti:

  • Sonce
  • Luna
  • Merkur
  • Venera
  • Mars
  • Jupiter
  • Saturn

Hiše: Uporablja se Regiomontanusov sistem hiš.

Aspekti: Upoštevamo samo Ptolemejeve aspekte.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: