POLETNI SOLSTICIJ 21.JUNIJA 2018

Rezultat iskanja slik za Poletni solsticij

Poletni solsticij se vsako leto zgodi od 21. do 23. junija, odvisno od leta. Letošnje leto 2018 Sonce prestopi v raka 21.junija, takrat je tudi sončna energija na vrhuncu. Sonce je najvišje na obzorju in severna polobla prejme največ sončne svetlobe. Zato imamo najbolj vroče vreme v juniju, juliju in avgustu.To je začetek poletja, hkrati pa nas narava že opozarja na krajšanje dneva in nam v tem času podari najčudovitejše sadove in blaginjo.

To je Sončev obrat ali najdaljši dan leta na severni polobli, imenujemo ga tudi solsticij. Solsticij je izpeljanka latinskih besed sol (sonce) in sistere (mirovati), ko je Sonce na svoji najnižji oz. najvišji točki. Ob poletnem solsticiju je severni pol najbolj nagnjen proti Soncu, na južni polobli pa je ravno zaradi 23,4 stopinjskega naklona ta dan najkrajši, imenujemo ga zimski solsticij.

Enakonočja in solsticiji imajo na človeka velik pomen. V različnih kulturah to častijo kot povezavo med ljudmi, Soncem in Zemljo. Starodavna ljudstva so se zelo zavedala, kako močno je človek odvisen od narave. O tem nam govorijo Babilonski, Majevski,  Inkovski obredi…Najbolj priljubljeni  obredi se vršijo  v Angliji, v obrednem svetišču v Stonehengu, saj vsako leto privabi na tisoče ljudi, ki ohranjajo običaje in se poklonijo naši največji kulturni dediščini do sedaj.

Ob solsticiju se prižgejo tudi kresovi, imenujemo ga tudi »KRESNA NOČ« Naši predniki so verjeli, da ogenj, zakurjen na kresno noč, pomaga Soncu ohraniti moč. Zanetili so kresove,  okoli ognja, kjer so peli, plesali in hodili po žerjavici…Zavedali so se, da je Sonce najbolj pomemben planet, ki nam daje toploto, svetlobo in življenje, zato je bil za naše prednike eden od najpomembnejših praznikov.

Napisala: dipl. astrologinja Cvetka Stipič

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: